Românii cred că profesorii sunt cei mai îndreptățiți să își ceară drepturile prin grevă, potrivit unui sondaj IPSOS

”73% dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă”, se arată într-un sondaj de opinie realizat de IPSOS.

Starea sistemului de învățământ este, la momentul actual, una dintre preocupările românilor (pe primul loc fiind inflația, urmată de sistemul medical/sănătate), cea mai mare atenție fiind împărtășită de către populația cu vârste cuprinse între 18-49 ani, fiind mai puțin relevantă pentru cei peste 50 de ani.

Infografic Ipsos, TOPUL ÎNGRIJORĂRILOR ROMÂNILOR

”Cei mai neliniștiți cu privire la sistemul de educație sunt evident părinții, proponderent cei cu copii cu vârste cuprinse între 12-15 ani, care văd amenințată desfășurarea examenelor de evaluare”, potrivit sondajului, frământarea fiind mai pronunțată printre cei cu statut social mai ridicat, cu educație s uperioară, respectiv nivel mediu și ridicat de venit pe gopodărie.

Românii (51%) consideră că Guvernul are responsabilitatea de a implementa măsuri corecte pentru angajații din sistemul public, evitându-se protestele.

”Dreptul la grevă este respectat iar românii îl găsesc justificat din mai multe perspective: viziunea că, dacă nu sunt remunerați corect, nu vom avea angajați performanți în sistemul public, problemele nerezolvate de mult timp în sistem, nivelul redus de salarizare în sectorul public, respectiv condițiile de muncă improprii” se mai arată în sondaj.

Studiul Ipsos a fost realizat online la nivel național prin platforma Ipsos.Digital, în perioada 26-29 mai 2023, pe un eșantion de 600 cetățeni români adulți, utilizatori de internet.