Alimentatia bebelusului intre 6 luni si 1 an

In jurul varstei de 6 luni, majoritatea bebelusilor, fie ca sunt alaptati, fie ca sunt hraniti cu lapte formula, incep o noua etapa si anume, diversificarea. Bebelusul se afla in plina dezvoltare in aceasta perioada, de aceea nevoile nutritionale vor creste. Iata ce trebuie sa stii despre alimentatia bebelusului intre 6 luni si 1 an.

Citeste si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?

Fie ca este vorba despre cel matern, fie sub forma de formula, laptele va fi in aceasta etapa in continuare sursa principala de hrana, de nutrienti si de energie pentru micutul tau, chiar daca bebelusul a inceput diversificarea si este foarte interesat de produsele alimentare oferite.

Este esential sa stii ca stomacul bebelusului este destul de mic si are nevoie de portii mici si dese la inceput. Meniul bebelusului intre 6 luni si un an ar trebui sa fie cat mai echilibrat si sa contina legume, fructe, cereale, dar si proteine animale, scrie unicef.org.

Specialistii sustin ca la inceput solidele trebuie introduse intre sedintele de alaptare, respectand regula celor 4 zile (de exemplu, daca azi ii oferi un aliment, in urmatoarele 3 zile urmaresti ca bebelusul sa nu aiba reactii alergice la acel produs).

Un aspect important atunci cand hranesti un bebelus aflat in perioada de diversificare este sa ai grija sa-i speli manutele, pentru ca micutul se poate imbolnavi daca dupa ce merge de-a busilea si intra in contact cu microbii, este asezat la masuta si pune mana pe mancare sau duce manutele murdare la gura.

Citeste si: Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi

Intre 6-8 luni

Indiferent ca vei alege metoda clasica de diversificare (piureuri oferite cu lingurita) sau autodiversificarea (ii oferi posibilitate sa descopere, sa guste si sa controleze ce mancare doreste sa guste din cele oferite), este important ca mancarea sa aiba o consistenta moale, sa fie calitativa din punct de vedere nutritional.

Un alt sfat dupa ce ai introdus deja cateva alimente este sa incerci sa i le oferi atunci cand observi primele semne ca bebelusului ii este foame, dar initial nu mai mult de 2-3 lingurite, de 2 ori pe zi, marindu-se treptat cantitatea oferita.

Asteapta-te ca uneori bebelusul sa fie surprins de gustul mancarii. Acorda-i timp sa se obisnuiasca cu noile gusturi, arome, mirosuri, texturi.

Intre 9 si 12 luni

In aceasta perioada bebelusul accepta mai usor ideea de a testa alimente noi, portiile sunt un pic mai mari, cam cantitatea a 3-4 lingurite, de 4 ori pe zi. Multi bebelusi prefera ca pe langa piureuri, sa li se ofere bucati de legume fierte sau preparate la abur pe care sa le apuce singuri si sa le duca la gura cu manuta. Daca bebelusul refuza un anume aliment, nu-l forta. Incearca sa i-l oferi din nou peste cateva zile.

Citeste si: „Papa bun” pentru bebe: 10 retete dulci de piure