Cel mai bun mod de a avea grijă de bebeluș este să ai grijă ȘI de tine, mami!

Întreabă o mamă ce își dorește cel mai mult pentru copilul ei și ea va spune: „Vreau să fie sănătos și fericit!”. Întreabă aceeași mamă ce își dorește pentru ea însăși, și cel mai probabil va spune, mai în glumă sau mai în serios, ”să doarmă”, ”să se odihnească” sau poate ceva în stilul ”dacă nu am cum să dorm, măcar să beau o cafea fierbinte, nu rece, ca de obicei!”.

Nu știu cum se întâmplă, dar cumva în toată ”ecuația” aceasta a mămiciei, fiecare femeie cu care am discutat despre maternitate a recunoscut că a trecut printr-o perioadă (cam îndelungată!) în care, pur și simplu, ”uită de sine”, se concentrează pe îngrijirea celorlalți, pe nevoile altora.

Știu asta, pentru că și eu am trecut prin această etapă, până când am conștientizat că cel mai bun mod de a avea grijă de bebeluș este să am grijă ȘI de mine. Altfel ajungem să fim copleșite și epuizate. Și nu ne este bine nici nouă și nici copilului pe care trebuie să-l îngrijim.

3 sfaturi simple de tot, dar de care trebuie să ții cont, să fii consecventă, să le introduci în viața ta, în rutina ta:

  •  Asigură-te că te odihnești cât de mult poți. Prioritizează somnul. Roagă-ți partenerul, mama, sora, prietena să preia copilul pentru scurt timp, lasă vasele din chiuvetă pentru altcineva sau dacă nu este cazul, pentru mai târziu. La fel și cu hainele murdare din coșul de la baie sau orice alte treburi prin casă. Doarme bebelușul? Minunat! Dormi și tu. Nu, nu este un îndemn citit din cărți, ci este unul pe care l-am experimentat și am văzut pe propria-mi piele, că dacă sunt mai odihnită, găsesc soluții la orice.
  • Hidratează-te din plin (mai ales dacă alăptezi!) și hrănește-te cât mai sănătos. Asigură-te că folosești alimente cât mai calitative și mai proaspete, oferă-ți timp să mănânci, bucură-te de ceea ce așezi în farfurie pentru tine, așa cum ai face-o pentru cel mai îndrăgit oaspete care ți-ar trece pragul.
  • I-am spus regula ”ceva drăguț pentru tine” în fiecare zi. Fără nicio excepție. Fie că este vorba despre a asculta câteva piese care îți plac foarte mult, fie despre a face o baie prelungită, fie despre a chema acasă o cosmeticiană pentru a-ți face unghiile, fie despre a viziona un film (ok, vezi o jumătate de film azi, o jumătate-a doua zi), fie să-ți comanzi o cremă bună sau o pijama mai colorată sau mai confortabilă, dar care ți-a plăcut foarte mult, fie să o chemi în vizită pe prietena ta cea mai bună cu care să bei acea cafea fierbinte pe care ți-o dorești de mult timp. Este despre a-ți oferi puțin timp, puțin spațiu, un ”ceva” pentru tine, de dragul tău, pentru sufletul tău. Repet, fără excepții.

Fii consecventă, respectă cele 3 sfaturi de mai sus și îți promit că beneficiile le vei observa în scurt timp! Pentru că oricât ai crede că ești supermami-care-le-poate-și-le-face-pe-toate… cel mai bun mod de a avea grijă de bebeluș este să ai grijă ȘI de tine, mami!:)