Intrebarea este urmatoarea: daca 90% dintre persoane, in lumea asta, sunt dreptace atunci de ce majoritatea femeilor prefera sa-si tina puiul pe partea stanga? Raspunsul este unul simplu, si anume ca partea stanga ofera libertate mainii dominante (cea dreapta) de a face alte lucruri. Desi este important sa fii un parinte care face mai multe lucruri deodata, se pare ca atat persoanele stangace, cat si cele dreptace prefera in continuare sa-si tina bebelusul pe partea stanga.
De-a lungul timpului, psihologii au tot cautat raspunsul la intrebarea de ce mama prefera sa-ti tina pruncul in partea stanga. Astfel, un studiu aparut in Jurnalul de Psihologie Revolutionara a investigat si a gasit raspunsul la aceasta dilema, potrivit Psychology Today.
O echipa de psihologi de la Universitatea G. d’Annuzino din Chieti, Italia, a realizat un experiment in care a verificat daca mamele care preferau partea stanga in care sa-si tina bebelusul nu cumva aveau tendinta de a avea un stil de atasament securizant.
Citeste si Cele mai bune pozitii de tinut bebelusul in brate
Stilul de atasament este de 4 tipuri, dar doua sunt considerate principale, si anume cel securizant si cel nesigur. Prin urmare, persoanele care afiseaza un stil de atasament securizant isi stabilesc si isi mentin, cu usurinta, relatii interumane constructive, pozitive si mult mai apropiate, deoarece au invatat si au experimentat relatii interpersonale sanatoase. Contrar acestuia, persoanele care au un stil de atasament nesigur isi stabilesc si isi mentin, cu greu, conexiuni cu ceilalti oameni din jurul lor.
Oamenii de stiinta au avut o ipoteza in ceea ce priveste asocierea intre partea stanga a mamei si stilul de atasament securizant, pornind de la o cercetare stiintifica anterioara care sugera ca tinerea bebelusului pe partea stanga a mamei creeaza o conexiune benefica si pozitiva intre mama si prunc.
Cu alte cuvinte, tinerea bebelusului pe partea stanga promoveaza, in mod natural, „comunicarea dintre emisferele drepte ale creierului la mama si la bebelus”. Emisfera dreapta a creierului este o zona dominanta pentru aparitia atasamentului social si a conexiunii.
Echipa de specialisti a recrutat 288 de femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 38 de ani pentru a lua parte la acest studiu. Participantelor le-au fost sugerate sa ridice si sa tina in brate o papusa de sase ori timp de zece secunde. Papusa a fost pozitionata diferit de atatea ori cat participantele au ridicat-o.
Citeste si 25 de pasi micuti pentru o conexiune stransa cu bebelusul tau
Astfel, psihologii au monitorizat pozitia papusii de fiecare data cat timp a fost ridicata si asezata in bratele femeilor fiind clasificate, la randul lor, in persoane „dreptace” si „stangace”. Dupa acest experiment, femeile au avut de completat doua instrumente de masurare in ceea ce priveste perceptia lor asupra relatiilor cu parintii in primii 16 ani de viata si gradul de apropiere in relatiile amoroase.
In urma primului experiment, rezultatele au aratat ca 50% dintre participante au preferat tinutul papusii pe partea stanga, in timp ce 34% dintre acesteau au preferat partea dreapta si doar 16% dintre acesteau nu au preferat nimic.
In urma celui de-al doilea experiment, rezultatele au aratat ca tinutul bebelusului pe partea stanga are mai multe efecte pozitive in ceea ce priveste stilul de atasament in relatiile romantice.
„Aceste preferinte pot avea legatura cu o multime de factori, precum anxietate, stres, depresie si, inclusiv, cu stilul de atasament. Ceea ce reduce tinutul bebelusului pe partea stanga sunt disfunctionalitatile pe plan socio-emotional. Doar atunci cand aceste disfunctionalitati sunt semnificativ mari, si preferinta pozitionarii bebelusului in brate este semnificativ influentata”, explica autorii studiului.
Potrivit Developmental Science, o sincronizare a parintelui cu bebelusul (cand raspunzi nevoilor sugarului, cand il atingi, cand il alaptezi, cand il tii la pieptul tau etc.) imbunatateste atasamentul/conexiunea in primul an de viata, ceea ce va duce la mai putine probleme de comportament la varsta de doi ani.
Citeste si Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!