Greseli frecvente in randul parintilor vis-a-vis de cresterea copiilor

Responsabilitatea de a fi parinti poate cadea pe umerii nostri chiar si atunci cand nu suntem total pregatiti. Inca de la primele luni de viata si pana cand devin adulti, copiii trebuie supravegheati cu mare atentie deoarece o mica greseala poate reprezenta o dauna majora pentru viitor.

Expertii in parenting au intocmit o lista cu cel mai des intalnite erori facute de parinti, care pot pune in pericol stabilitatea fizica si emotionala a copiilor.

Continuarea administrarii laptelui dupa intarcare

De cele mai multe ori parintii aleg sa adauge in meniul copilului laptele dulce chiar si atunci cand acest lucru nu mai este necesar. Fie ca este o alternativa usoara a unei mese, fie ca sa faca pe plac micutului, aceasta greseala trebuie evitata pe cat se poate, deoarece poate atrage dupa sine diferite complicatii.

Cea mai comuna problema care apare in randul copiilor care consuma lapte este constipatia, care, neglijata pe perioade lungi, poate dauna grav sanatatii. Aceasta poate fi remediata cu intreruperea definitiva a administrarii laptelui dulce sau echilibrarea dietei prin introducerea unor mese bogate in fibre.

Aplicarea pedepselor si interzicerea diferitelor lucruri

Daca acum cateva decenii educatia se facea prin impunerea fricii, astazi lucrurile ar trebui sa stea cu totul altfel, insa sunt familii unde inca se mai practica astfel de abordari.

Pentru a ne asigura ca un copil creste intr-o totala armonie, trebuie sa avem in vedere faptul ca bataia si amenintarile nu pot aduce decat lucruri negative atat fizic, cat si psihic. Totodata interzicerea diferitelor lucruri fara a fi explicat de ce nu are voie sa faca ce-si doreste, poate stopa dezvoltarea creativitatii micutului.

Cand ne confruntam cu probleme legate de cresterea copilului si nu stim ce sa facem, este indicat sa apelam la un specialist in parenting pentru a evita greseli care pot parea neinsemnate, dar pe viitor pot lua amploare.

Administrarea frecventa de antibiotice

Copilaria este presarata cu nenumarate incercari din punct de vedere medical si stim cu totii ca uneori luam decizii pentru copilul nostru fara a consulta doctorul. Una dintre cele mai raspandite erori este aceea de a administra antibiotic celui mic atunci cand are dureri in gat sau o stare febrila. Antibioticul ramas de la ultima raceala este mult mai la indemana fata de programarea si vizita la medicul de specialitate. Pe langa faptul ca nu putem sti cu desavarsire diagnosticul, ii putem afecta sanatatea, periclitand sansele acestuia de a se dezvolta armonios.

Indicat este sa avem un termometru non-contact pe care sa-l folosim ori de cate ori simtim ca cel mic are o stare febrila. In cazul in care acesta inregistreaza valori ridicate trebuie sa consultam urgent un medic.

Lipsa scaunului dedicat copilului din masina

In ultima perioada majoritatea persoanelor s-au adaptat cerintei de a avea un scaun auto dedicat copilului si este imbucurator, deoarece acesta poate salva vieti. Problema apare insa atunci cand pentru scurte deplasari credem ca acesta nu mai este necesar si astfel punem in pericol integritatea copiilor. Indiferent ca vom parcurge 500 de metri sau 500 de kilometri, recomandarea specialistilor este sa avem scaunul auto montat in permanenta si sa evitam transportarea celor mici in brate sau pe banchete.

Preventia va fi intotdeauna numitorul comun al parintilor, iar sfaturile specialistilor trebuie urmate indeaproape pentru a ne asigura ca vom evita greseli care ar putea sa-si puna amprenta atat pe viitorul copilului dar si al nostru.