Părinții care vorbesc mai mult cu bebelușii lor le influențează semnificativ dezvoltarea creierului pe termen lung

Părinții care vorbesc mai mult cu bebelușii lor le influențează semnificativ dezvoltarea creierului pe termen lung, este concluzia unui studiu făcut la Universitatea Texas din Dallas. Cercetătorii au folosit înregistrări de pe RMN-uri, precum și audio, pentru a demonstra că îngrijitorii care vorbesc mai mult cu bebelușii îi ajută la îmbunătățirea și dezvoltarea limbajului micuților. Studiul a fost publicat în Developmental Cognitive Neuroscience.

„Această cercetare este un pas important către înțelegerea de ce copiii care aud mai multe cuvinte ajung să aibă abilități lingvistice mai bune și ce proces facilitează acest mechanism. Cercetarea arată legătura dintre vorbirea îngrijitorului și dezvoltarea creierului”, a spus Dr. Meghan Swanson, unul dintre autorii studiului, profesor asistent de psihologie.

Studiul a inclus 52 de bebeluși (de la IBIS, un proiect de la Centru de Excelență pentru Autism), cărora le-au fost analizate înregistrările audio cu părinții de acasă, odată la vârsta de 9 luni, apoi șase luni mai târziu, iar RMN-urile au fost efectuate la vârsta de 3 luni, 6 luni, la 1 an și la 2 ani.

Momentele înregistrărilor au fost alese special, pentru a surprinde perioadele în care bebelușii doar gânguresc, scot sunete, apoi și perioadele în care încep să spună cuvinte, să vorbească, potrivit explicațiilor oferite de cercetători.

Se știe de mult timp că anturajul în care crește un bebeluș, limbajul părinților influențează dezvoltarea limbajului micuțului, doar că nu se înțelegea mecanismul din spatele acestui proces. De data aceasta cercetătorii au fotografiat mai multe zone ale creierului, concentrându-se pe dezvoltarea căilor neurologice și descoperirile au fost uimitoare.

Concluzia finală a studiului este că părinții au o influență enormă în a-și ajuta copiii să se dezvolte, atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional, social, fizic. Ei sunt ca niște ”agenți” care pot aduce o mare schimbare în viața copiilor lor. Vorbește cu puiul tău de om cât mai mulți poți, povestește-i, cântă-i, explică-i, chiar dacă la început nu va înțelege nimic din ce îi spui, îl ajuți să-ți dezvolte creierul!