10 metode prin care poti evita criza de plans a copilului… in public!

Cel putin o data in viata de parinte, se poate intampla ca cel mic sa descopere ceva ce-i place si, dintr-o data, sa izbucneasca intr-o criza de plans si de frustrare pentru a putea obtine acel lucru. Suna cunoscut? Vestea buna este ca sunt atat de multe solutii la cate probleme exista, de aceea vezi in materialul urmator ce poti face intr-o situatie neplacuta… in public.

Povesteste-i celui mic la ce sa se astepte

Cel mai bun moment este sa stai de vorba cu copilul tau despre ceea ce vei face si ceea ce se va intampla, inainte de a pleca impreuna la cumparaturi, mai ales daca ti s-a mai intamplat, pana acum, ca cel mic sa aiba o criza de plans intr-o multime, intr-un mediu aglomerat etc. Daca ai in plan mai multe intalniri, spune-i copilului unde o sa mergeti prima data si cum va arata intreaga voastra zi, potrivit Moms.

Sa ai la indemana un obiect preferat al copilului

Sau orice altceva care sa-i poata atrage atentia. Aminteste-ti doar sa nu cedezi in fata crizei de plans, iar asta pentru ca data viitoare se va intampla la fel sau poate chiar mai rau. O varianta la indemana este sa ai o jucarie preferata a copilului sau o mica gustare pentru a-l distrage pe cel mic, cel putin pentru cateva minute.

Citeste si Copilul are o criza de furie? Ramai calma!

Incearca… sa-i intelegi sentimentele

Oricat de pregatit ai fi ca parinte, o criza de furie, de plans se va intampla oricum in public. In loc sa „te lupti” cu aceasta situatie, mai bine ar fi sa intelegi sentimentele copilului si da-i voie celui mic „sa vada” ca „tu vezi” ceea ce simte, faptul ca este suparat. In cazul in care sentimentele de suparare, de furie se indreapta spre tine, este important sa ramai un parinte la fel de ferm si de strict in ceea ce priveste alegerile tale. Nu ceda in fata crizelor de plans ale copilului.

Ofera-i atentie

O alta optiune este sa-i oferi celui mic atentia pe care o cere cu atat de multa ardoare. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i oferi ciocolata dupa care plange sau noua jucarie pe care a vazut-o, ci o simpla imbratisare si o simpla conversatie cu el il poate face pe cel mic sa inteleaga despre ce se intampla si ca, pana la urma, totul va fi bine. Da, ia in calcul si faptul ca poate dura cateva minute toata aceasta atentie si toata „intelegerea” sentimentelor lui.

Implica-l!

O alta metoda de a gestiona o criza de furie a copilului in public este sa il implici in anumite sarcini simple, plictisitoare pe care le ai la indemana. Copilul mic intotdeauna va vrea sa ia parte la un anumit lucru si isi va dori sa arate ca este capabil sa realizeze singur ce i-ai dat sa faca, chiar daca este inca prea mic sau inca nu este capabil. Cand ai o lista de cumparaturi la indemana, indeamna-l sa te ajute sau macar sa transformati, impreuna, aceasta experienta intr-un joc interesant! Cand copilul este implicat, gandurile sale vor fi distrase de la cauza care il face sa planga.

Citeste si Copilul la trei ani? Rezista, mami, rezista!

Mentine-ti tonul vocii tale cald si calm

Daca te gandesti ca doar o voce ridicata sau urletele il vor face pe micut sa nu mai fie furios, ei bine acest lucru poate inrauti si mai mult situatia. Este la fel ca si in cazul adultilor: cand cineva tipa la noi avem tendinta de a oferi acelasi feeback distructiv. Nu doar ca o voce dulce te va linisti, in primul rand, pe tine, ci asemenea se va intampla si in cazul copilului tau.

Gaseste totusi un loc linistit

Sunt parinti care deja stiu unde si cand ar putea incepe o criza de plans si de furie ale copilului, asa ca se pregatesc din timp. Data viitoare cand mergeti la cumparaturi, incearca sa-l duci intr-un loc linistit inainte ca cel mic sa inceapa, intr-adevar, sa fie iritat sau frustrat. Un astfel de moment nu va rezolva intreaga situatie, dar macar vei scapa de privirile curioase ale celorlalti trecatori.

Nu te mai gandi la ceea ce vor spune sau gandi ceilalti din jurul tau!

Poate fi frustrant gandul ca nu stii cum vei fi perceput de catre ceilalti in rolul tau de parinte. Incearca sa nu mai acorzi importanta a ceea ce este in jur, ci mai degraba sa-ti imaginezi ca esti „acasa” ori „intr-un loc linistit”.

Ramai un parinte calm!

Inspira si respira adanc si incearca sa-ti controlezi tu emotiile, nu emotiile sa te controleze pe tine. Cand esti un parinte stapan pe situatie, copilul va semnala ca, data viitoare, nu va pleca acasa cu ceea ce si-a dorit.

Nu ceda situatiei!

Imi amintesc de o anumita intamplare a vecinei mele de la parter. Plecase la magazin impreuna cu baietelul ei avand in buzunar doar suma de 100 de lei. Probabil nu a stiut ce sa faca in acele momente de furie ale copilului sau cand a vazut o masinuta super-interesanta, dar in loc sa achizitioneze alimentele de pe lista, s-au intors acasa doar cu masinuta care costa intreaga suma de 100 de lei.

Te poti gandi ca a cumpara tot ce-si doreste copilul tau doar pentru a nu te confrunta cu o situatie ridicola in public ar fi solutia cea mai la indemana, dar nu este asa. Deciziile tale trebuie sa ramana aceleasi, la fel si pozitia ta trebuie sa fie ferma, conform Moms.