Acum mai mult decat oricand, copiii au nevoie sa creasca spiritual

Mai mult ca niciodata, copiii au nevoie sa creasca spiritual si sa devina, ulterior, adulti spirituali, este de parere David Bredehoft, psiholog specializat in casatorie si familie si fostul presedinte al Departamentului de Stiinte Sociale si Comportamentale de la Universitatea Concordia, Canada.

In opinia psihologului, copiii care au in sinea lor un sens al pacii, al empatiei fata de suferinta celorlalti si curiozitate au nevoie sa creasca spiritual transformandu-se, apoi, in adulti optimisti care se pot conecta mai bine in relatia cu ceilalti.

Religia este acelasi lucru cu spiritualitatea?

Spiritualitatea inseamna, in general, o conexiune cu ceva mai mare decat noi insine implicand si cautarea unui sens al vietii. Este, pana la urma, o experienta universala care ne atinge pe toti. Putem descrie, ca fiind o experienta spirituala, ceva sacru ori un lucru transcendent, care se afla mai presus de noi, scrie Taking charge of your Health&Welbeing.

Citeste si Recreatia la scoala este importanta pentru sanatatea emotionala a copilului

„Spiritualitatea este un aspect al umanitatii care se refera la modul in care oamenii cauta si isi exprima un sens si un scop, dar si modul in care acestia experimenteaza, pe moment, o conexiune cu sinele insusi, cu ceilalti, cu natura, dandu-le o semnificatie”, explica Christina Puchalski, director al Institutului pentru Spiritualitate si Sanatate George Whashington.

Religia si spiritualitatea nu sunt acelasi lucru, potrivit celor de la Universitatea din Minnesota. In spiritualitate ne punem intrebari de tipul „Unde, cum imi pot gasi sensul vietii?”, „Cum ma pot conecta (cu mine, cu ceilalti, cu natura etc.)”, „In ce fel as putea trai?”. Cand vine vorba despre religie, ne punem intrebam de tipul „Ce practici, ritualuri, ar trebui sa urmez?”, „Ce este corect, bun si ce este rau, gresit?”, „Ce este adevarat si ce este fals?”.

Un lucru comun care apare in urma celor doua aspecte, spiritualitate si religie, este aceea a unei experiente individuale care influenteaza modul in care gandim, ne simtim si ne comportam.

Cercetari despre copii si spiritualitate

In cartea „Viata spirituala a copiilor”, autorul Robert Coles a intervievat sute de copii cu credinte in religii diferite, cum ar fi: crestini, evrei, islamisti, seculari (laici) etc. Autorul a inceput, initial, sa cunoasca copilul cu care sta de vorba, sa-i puna o intrebare semnificativa, iar apoi sa ii dea cuvantul mai departe copilului. Aceasta metoda, in care autorul le vorbeste copiilor despre Dumnezeu, urmand apoi sa noteze modul in care acestia asculta si reactioneaza, s-a numit „Documentarul psihiatric al copilor”, scrie Psychology Today.

Citeste si 5 lucruri esentiale in relatia parinte-copil

„Cerul se uita la noi si ne asculta. <<Cerul este acolo unde este si Dumnezeu>>, ne-a spus o profesoara. Ne-a intrebat <<Unde traieste Dumnezeul nostru?>> si i-am raspuns ca <<Nu stiu>>. Dumnezeul nostru este cerul si traieste oriunde se afla si cerul. Aici este locul unde trebuie sa fiu (populatia Hopi), iar daca il parasesc, l-am pierdut si pe Dumnezeu”, a povestit, pentru documentar, o fetita de zece ani care face parte din triburile Hopi, India.

Dr. Lisa Miller, autoarea bestseller-ului „Copilul Spiritual/O noua stiinta a parentingului pentru a avea sanatate si prosperitate pe tot parcursul vietii”, a notat ce beneficii aduce spiritualitatea atat copiilor, cat si adolescentilor:

  • exista cu 40% sanse mai mici de a deveni dependenti de substante/droguri;
  • exista cu 60% sanse mai mici de face depresie, mai ales in randul adolescentilor;
  • exista cu 80% sanse mai mici de a face sex neprotejat;
  • creste dorinta de a cauta sensul vietii si un scop precis.

Cauzele diminuarii spiritualitatii la copii apar din cauza supraindulgentei din partea parintilor si din cauza materialismului excesiv. Astfel, copiii nu se mai simt atrasi de dezvoltarea spirituala; considera ca li se cuvine totul; au o carenta de autocontrol si nici nu sunt interesati de evolutia unei societati mai bune sau nu vor face nimic in acest sens, precizeaza Psychology Today.

Citeste si Opreste-te din ce faci acum, mergi si cuprinde-ti copilul!

Autor: Andreea Borcila