Copilul meu ar mânca numai junk-food și dulciuri. Ce pot să fac?

”Copilul meu ar mânca numai junk-food și dulciuri. Ce pot să fac?”

Iată ce răspuns oferă Jan Berger, psiholog, consultant în lactație și specialist în sănătatea mamei și copilului.

”Este cu adevărat foarte frustrant când îi pui copilului o farfurie cu o cină gustoasă și sănătoasă în față (după ce ai petrecut ceva timp în bucătărie ca să gătești) și micuțul strâmbă din nas, refuză, se joacă cu furculița prin mâncare. Ce poți să faci? Să nu disperi. Să continui să-i oferi alimente despre care știi că sunt sănătoase, nutritive, de care are nevoie un corp, mai ales aflat ân creștere. Nu trebuie să-ți arăți dezamagirea, frustrarea și nervii în legătură cu mâncare. Nu transforma timpul pentru mâncare într-un câmp de luptă, pentru că altfel poți crea mai multe probleme mai târziu și pe termen lung.

La ora mesei, oferă-i copilului tău porții mici din ceea ce mănâncă și ceilalți din familie. Nu face tam-tam din cauza asta și nu folosi mâncarea care îi place ca „recompensă” dacă acceptă să mânânce ceva din mâncarea care nu-i place, doar pentru că îi spui tu. De exemplu, pune-i niște mazăre, un pic de pui, un pic de orez cu sos, poate câteva bobițe de struguri și un biscuite drept desert. S-ar putea să mănânce bobițele de struguri și biscuitele și să mai ceară. Pur și simplu, îi spui: „Nu, struguri și biscuiți vom mânca și mâine, acum mănâncă restul cinei.”Dacă refuză să mănânce altceva din farfurie, atunci când ați terminat cu toții de luat cina, strânge-i și farfuria copilului, acoperă-i mâncarea cu o folie și pune-o la frigider. Atunci când va spune că îi este foame, îi poți oferi mâncarea. ”Uite, am pus deoparte mâncarea ta de la cină pentru când îți va fi foame”. Dacă și acum vezi că refuză și se joacă cu mâncarea, este ok, poate să meargă să se joace, apoi băiță și la somn. Nu te speria că va merge la somn cu burtica mai mult goală decât plină. Atenție și la gustări, nu-i oferi gustări, dacă ceilalți din familie nu au și ei acea gustare. Să fie la toți la fel, în același timp.

Fii realist cu mâncarea pe care i-o oferi la masă. Uneori părinții exagerează cu ”copilul meu nu a mâncat nimic” sau ”nu prea mănâncă”, uitând că micuțul totuși are un stomăcel mai mic.

Încearcă să-i oferi pe farfurie la fiecare masă și ceva ce îi place, împreună cu restul alimentelor (de exemplu, știi că nu refuză cartoful, poate castravetele etc).

Copiii mici pot fi destul de pretențioși la capitolul mâncare, dar crede-mă, un copil nu va sta în mod deliberat flâmând, decât dacă folosește mâncarea ca o tactică de control a părinților”, potrivit babycenter.com.