Sub 1% dintre copiii surzi reusesc sa ia Bacalaureatul

Sub 1% dintre copiii surzi reusesc sa ia Bacalaureatul? De Ziua Internationala a Surzilor un grup de copii de la Scoala de surzi numarul 1, din Bucuresti, a intonat imnul Romaniei amintind astfel de initiativa deputatului PNL Adriana Saftoiu, care a pledat pentru adoptarea unui proiect de lege prin care limbajul semnelor sa devina limba oficiala.

Citeste si Sute de copii cu deficiente serbeaza Ziua Europeana pentru Viata Independenta

„Acum trei ani de zile, cateva persoane surde mi-au cerut audienta in calitatea mea de membru al Comisiei pentru drepturile omului. In momentul acela am inteles ca Parlamentul nu are interpret in limbajul semnelor. Sunt aproape 46 de tari in lume care recunosc limbajul semnelor prin lege de sine statatoare ca limba oficiala a persoanelor surde. In acest moment legea respectiva a limbajului semnelor e la Senat. Va ajunge si la Camera Deputatilor. Va fi o discutie probabil lunga, dar sper ca in final sa intelegem ca au nevoie de aceasta lege. Stiti cati copii surzi reusesc sa ia Bacalaureatul? Sub 1%, si nu pentru ca ei nu pot, fiindca ei invata limbajul semnelor, gandesc in limbajul semnelor si noi le cerem sa dea examen in limba romana cu acelasi grad de dificultate”, a declarat in plenul Camerei Deputatilor, Adriana Saftoiu.

Un proiect de lege depus de Adriana Saftoiu in luna iunie a acestui an la Parlament an prevede ca limbajul semnelor sa devina limba oficiala, ceea ce inseamna ca fiecare autoritate publica sa asigure un interpret care sa ajute persoanele in nevoie sa se faca intelese.

Persoanele cu dizabilitati de auz au probleme si privind accesul la educatie. Potrivit statisticilor, doar 1% reusesc sa promoveze examenul de Bacalaureat.

„Pana in 2020 trebuie ca statul roman sa ia toate masurile pentru ca persoanele cu dizabilitati sa fie si sa duca o viata independenta, nu izolata cum este acum. Mai avem la dispozitie doar doi ani“, arata deputatul PNL.

In alte tari, cum este Portugalia, mentiunile din Constitutie vizeaza in mod expres accesul la educatia obligatorie. In Norvegia, orice copil surd are dreptul sa acceseze educatie in limbajul semnelor, acesta devenind prima limba. De asemenea, limbajul semnelor este recunoscut oficial si in Belgia, Germania, Noua Zeelanda, Chile si Republica Ceha.

Sursa: Mediafax

Citeste si Control auditiv gratuit pentru toti copiii nascuti in maternitatile de stat