S-a anunțat grevă generală în învățământ, din 22 mai, iar sindicaliștii le recomandă părinților să țină copiii acasă

Sindicatele din educație au anunțat azi că va fi grevă generală în învățământ, din 22 mai, iar reprezentanții acestora le recomandă părinților să țină copiii acasă. Peste 70% dintre angajații din educație au votat pentru declanșarea acestei greve.

De asemenea, miercuri, 17 mai, de la ora 11:00 la 13:00, va avea loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută de reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. La protest vor lua parte 75.400 de cadre didactice, potrivit sindicaliștilor.

”După cinci luni de proteste, guvernul României din păcate a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. (…). Nu mai putem aștepta tergiversarea. Vom face tot ce ține de noi ca să-i facem să înțeleagă că așa nu se mai poate. Mesaj pentru colegii care nu participă la protest: tăcerea nu lucrează în favoarea lor, ci a guvernanților”, potrivit lui Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Dragi părinți vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest este o acțiune îndreptățită a noastră o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară”, potrivit Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Reprezentanții sindicatelor în educație spun că și universitățile vor intra în grevă generală și s-ar putea ca și sesiunea de examene să fie afectată.

Printre principalele revendicări ale sindicatelor din educație ce țin de mărirea salariilor personalului din învățământ, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor se dorește și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.