Trombofilia și sarcina: semne, diagnostic, tratament, recomandări

Ce este trombofilia, cum se manifestă, de ce în ultimii ani auzim că tot mai multe femei însărcinate au trombofilie? Oare toate gravidele care au descoperit că au o formă sau alta de trombofilie ar trebui să urmeze un tratament și în ce constă acesta? La toate aceste întrebări a răspuns dna dr Anca Panaitescu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina fetală, șef secție obstetrică la Spitalul Filantropia din București.

Citește și: Preeclampsia în sarcină: cauze, factori de risc, tratament, prevenție

Trombofilia reprezintă în sine o tendință de hipercoagulare a sângelui, nu este o boală, nu este un sindrom, trebuie privită ca pe un factor de risc pentru tendința la hipercoagulabilitate a sângelui. Prezența anumitor trăsături trombofilice, a unor gene în genetica noastră sau a anumitor anticorpi în sângele nostru predispune la formarea cheagurilor de sânge și la hipercoagulabilitate” a explicat dr Anca Panaitescu.

Dintre toate tipurile de trombofilie, până în prezent se consideră că ar reprezenta un risc mai crescut pentru sarcină sindromul antifosfolipidic (care, este întâlnit destul de rar în populație!) și doar în combinație cu alți factori (cel puțin două pierderi anterioare de sarcină în primele 10 săptămâni, restricție de creștere, disfuncție placentară, preeclampsie etc). În acest caz se impune tratamentul cu tromboprofilaxie (heparină cu greutate moleculară mică).

Alte tipuri de trombofilie care ar putea reprezenta un risc (atenție, nu pentru complicațiile sarcinii), ci pentru a dezvolta trombi, cheaguri de sânge în venele de la picioare (statusul homozigot pentru mutația factorului V Leiden; deficitul de antitrombina; mutația genei protrombinei, deficitul de proteina C; deficitul de proteina S). Acestea sunt considerate a prezenta un risc în trimestrul trei de sarcină, precum și postpartum.

”Trombofilia este de puține ori o cauză pentru dezoltarea anormală a unei sarcini. Aș vrea să le recomand femeilor care plănuiesc o sarcină sau care sunt în primul trimestru de sarcină să nu facă screening de trombofilie fără indicații foarte clare de la medicul lor, indicații care țin fie de istoricul personal, fie de istoricul familial. Nu se justifică screeningul pentru trombofilie în planificarea unei sarcini în absența unor indicații. Singura trombofilie care s-a dovedit că duce la complicații nefaste ale sarcinii în absența unui tratament și la care există o legătură de cauzalitate certă dintre prezența ei și complicațiile sarcinii se numește sindromul antifosfolipidic și este o formă de trombofilie dobândită”, a mai explicat specialistul obstetrican-ginecolog.

Te invit să urmărești întregul interviu aici:

 

Interviu realizat de Inga Stoian, redactor-șef Superbebe.ro